Gå på opdagelse i romantikkens billedkunst 

Tidsperioden kendt som romantikken havde sin blomstringstid fra 1800 til 1870. Trækkene fra tidsperioden kan findes i kunst, litteratur, videnskab og mere. I denne tidsperiode var der meget fokus på følelser, og de var kernen i menneskets tilværelse. Igennem denne tid blev der skabt mange smukke og unikke billeder med fokus på det idylliske.

Kendetegn for malerierne

Der var eget fokus på det gode, det sande og det skønne. Mange kunstværker fra denne tid kan derfor blive set fremstillet som idyllisk og pænere end hvad virkeligheden havde været. I romantikken har der været meget fokus på naturen. I mange malerier er der vist et område eller en situation. Farverne i de forskellige malerier, har været med til at genskabe situationen, som varm, god og skøn.

Er du interesseret i at blive helt skarp på kendetegnene, så bevæg dig igennem et museum med disse i mente, og se om du kan gætte dig frem til perioden.

Perioder i romantikkens kunst

Romantikken varede mange år, dette betød dog ikke at alle kunstnerne havde den samme tankegang. Der var forskellige måder at vise romantikken på. Den ene har været naturromantikken. Dette har haft fokus på naturen, og ideen om at alt var forbundet i en stor organisme. Alt var forbundet, fordi alt kraften og liver kom fra naturen. Malerier med dette fokus viser det gode og skønne ved at være fra den samme organisme. Den anden var nationalromantikken, hvilket har haft fokus på nationen. Et folk fra samme kultur, samme sprog og samme værdier har været fokuspunktet. Billeder med fokus på nationalromantikken, har vist stoltheden og kærligheden ved fædrelandet og fællesskabet. Den sidste store måde at vise romantikken på har været gennem biedermeier. Dette var fokusset på familielivet og hverdagens opgaver. På nogle punkter kan man se samfundets problemer og de forskelle der har været blandt folket. Selv om dette har været vist i malerierne, har de stadig vist de idylliske og polerede situationer. Romantikkens billedkunst er fyldt med mange flotte og unikke malerier, der er fyldt med detaljer. Der har været forskel på billederne i denne tidsperiode, men de havde alle et fælles mål. Nemlig at vise det gode, det sande og det skønne.