Selvom det næsten er en synd at opfordre til at spise kød i 2021, er jeg nu ikke bleg for at give nogle gode råd med på vejen til, hvordan du får saftigt kød, når du af og til sætter tænderne i det. Det er netop, hvad du får her. For selvom du måske spiser mindre kød, må det jo gerne smage ekstra godt, når det bliver serveret.
Hemmeligheden i at tilberede lækkert og saftigt kød er, at det ikke må miste al sin saft. For når kødet beholder sin saft, bevarer det også smagen og bliver ikke tørt eller hårdt som en mursten.
Hvorfor bliver kød tørt?
Du er nok godt klar over, at kød har et højt vandindhold. Ikke kun fordi supermarkederne nogle gange tilsætter ekstra vand, men også fordi kød stammer fra pattedyr – der som os – hovedsageligt består af vand.
Det er en gave, at kød også indeholder rigtig meget vand. For det er det, der skaber den saftige oplevelse, når du lægger det på tallerken og skærer ud til den perfekte mundbid. Men, tilbereder du det ikke rigtigt, mister det vandindholdet fra fibrene og bliver tørt.
Hvordan tilbereder man saftigt kød?
Og nu til det, du venter på. For det er der flere forskellige måder at gøre på.
Sous vide
Den nyeste på trendsætterlisten er sous vide, som er fransk og betyder vakuumret. Her vakuumpakker du dit kød, fylder en gryde eller kar med vand og benytter en sous vide stav til at holde en perfekt og konstant temperatur. Det er meget svært at ødelægge kød, der er tilberedt med sous vide, da saften og kraften bliver ved kødet i og med, at det er vakuumpakket.
Almindeligt på panden
Du kan sagtens tilberede saftigt kød på en pande. Det kræver blot lidt forholdsregler, så du ikke mister saften under tilberedningen. Tag kødet ud af køleskabet lidt tidligere, da det mindsker temperaturforskellen mellem kødet og panden. Tør det også gerne med absorberende papir og salt først kødet, når det er tilberedt. For salt får kødet til at frigøre saft. Læg først kødet på, når panden er varm – og hold en konstant temperatur, der ikke er alt for høj og i stedet branker kødet.
Steg det på en meget varm plade
Er du til det lidt mere avancerede køkken, kan du prøve kræfter med en varm lavasten eller lignende, som du varmer op til en meget høj temperatur (300 grader) og steger kødet direkte på i ganske få minutter. Det kræver dog, at du har en stenovn eller lignende, der kan varme stenen så meget op.
Som du kan se, er der forskellige muligheder, når det gælder lækker tilberedning af kød.
Velbekomme!