7 tegn på, at du lider af utæt tarm / Leaky Gut

Da utætheder på tarmen endnu ikke er en medicinsk anerkendt tilstand, forefindes der ingen faste diagnostiske kriterier. En af årsagerne hertil er blandt andet, at det ikke er en diagnose men en fordøjelsestilstand, der kan føre til betændelse og autoimmunitet. “Leaky Gut” anses således som en proces, der kan vise sig i andre typer lidelser, som vi behandler, men endnu ikke har fundet en kur mod.

 

Dog er der nogle symptomer, som går igen blandt personer, der lider at utæt tarm, og som du derfor skal være opmærksom på.

 

  1. Fordøjelsesproblemer

Luft i maven, diarré, oppustethed eller andre fordøjelsesproblemer, kan det være tegn på, at du lider af utætheder på din tarm. En undersøgelse fra 2015, publiceret i Intestinal Research Journal, præsenterede dokumentation på sammenhæng mellem skader på tarmen og irritabel tarmsygdom (IBD).

 

  1. Hormonel ubalance

Tarmen spiller en væsentlig rolle i kroppens regulering af østrogenniveauer. Når det ikke fungerer korrekt, kan din naturlige hormonbalance forstyrres og medføre til endometriose og PCO.

 

  1. Autoimmune sygdomme

Autoimmune sygdomme opstår, når kroppens naturlige immunrespons er begrænset, hvilket medfører at kroppen kæmper mod sig selv. Kombinationen af genetiske og biologiske faktorer kan derfor forårsage autoimmune sygdomme. Flere studier peger blandt andet i retning af, at en dysfunktionel tarmbarriere kan spille en rolle i at udløse forskellige typer af autoimmune sygdomme.

 

“Leaky Gut” resulterer i, at immunsystemet angriber de partikler, der “falder” udenfor tarmen. Personer, der er genetiske disponeret for autoimmune sygdomme oplever derfor i højere grad, at den øgede belastning på immunsystemet fører til denne dysregulering, der kan resultere i, at en autoimmun sygdom opstår.

 

  1. Kronisk træthed eller fibromyalgi

Kronisk træthed og ikke identificerbare muskelsmerter, også kendt som fibromyalgi, er begge forbundet med forandringer i tarmens sammensætning, hvorfor symptomer som disse kan være resultatet af en beskadiget tarmbarriere.

 

  1. Hudproblemer

Overraskende nok er din tarms funktion også forbundet med hudens glød, eller mangel på samme. Blandt andre er acne, rosacea og eksem alle hudlidelser, der kan forværres af betændelsestilstande i fordøjelseskanalen.

 

  1. Mad allergier eller sensitivitet

Er du en af de, der føler dig oppustet efter at have drukket en cafe latte eller spist en større mængde gluten? Så kan årsagen være, at du lider af en ikke-diagnosticeret fødevareallergi eller intolerance, der har indflydelse på din tarms funktion.

 

  1. Ledsmerter

Betændelsestilstande i din tarm kan medføre, at din tarm producerer en immunreaktion, der strækker sig til andre områder i kroppen, herunder dine led. En undersøgelse fra 2014, publiceret i FEBS Letters Journal, præsenterer resultater, der peger i retning af at reumatoid arthritis, en lidelse, der viser sig i vedvarende hævede og smertefulde led, kan skyldes en funktionsnedsættelse i dine tarme.

 

Hvordan kan du helbrede “Leaky Gut” / utætheder på tarmen?

Flere læger arbejder på at finde den bedste måde at behandle tilstanden på, men med den rigtige kombination af en sund kost, kosttilskud, god søvn og mindre stress i din hverdag, kan du arbejde på naturlig helbredelse indefra og ud.

 

Herudover anbefaler flere eksperter, at vi skifter forarbejdede og skadelige fødevarer ud med mere organiske plantefødevarer. Kosttilskud er også væsentlige at nævne, når vi taler om vigtige livsstilsændringer. At tage et dagligt probiotika er nemlig med til at føre de sunde bakterier tilbage i dit fordøjelsessystem.

 

Flere af SanaNordics kunder, der lider en eller flere af de ovennævnte lidelser har oplevet positiv forandring efter at SanaNordics produkter, såsom de frysetørrede cannabisjuice kapsler og CBD-olier blev gjort til en fast del i deres daglige rutiner.