Hvordan retter du dine BBR oplysninger

Når du ejer en bolig, er det vigtigt at have opdaterede og korrekte oplysninger i BBR (Beskrivelse af Bygninger og Registre). BBR fungerer som en officiel kilde til information om bygninger og boligforhold i Danmark. Hvis informationerne er forkerte, kan det have konsekvenser for både ejendomsvurderinger og eventuelle salg. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du retter dine BBR oplysninger, især når det kommer til opmåling af lejlighed eller opmåling af grund.

Hvad er BBR?

BBR indeholder oplysninger om alle bygninger i Danmark, herunder boliger, erhvervsejendomme, udhuse og mere. Oplysningerne omfatter alt fra bygningens størrelse og alder til antallet af rum og type af opvarmning. Det er vigtigt, at disse oplysninger er korrekte, da de bruges til at beregne ejendomsskatter og vurderinger. En forkert oplysning kan resultere i en højere skat, end man burde betale, eller i en lavere salgspris, når boligen skal sælges.

Hvorfor er opmåling af lejlighed og grund så vigtigt?

Når du opmåler din lejlighed eller grund, får du præcise mål, som kan bruges til at sikre, at de oplysninger, der er registreret i BBR, er korrekte. En fejlopmålt lejlighed kan betyde, at du betaler for meget i skat, eller at du får mindre for din bolig, end den egentlig er værd. At kende de præcise mål giver dig desuden en bedre forståelse for din bolig, hvis du overvejer at renovere eller ombygge.

Hvordan retter du dine BBR oplysninger?

  1. Tjek dine nuværende BBR oplysninger
    Det første skridt er at finde ud af, hvad der aktuelt er registreret i BBR. Du kan nemt tjekke dine oplysninger via BBR’s online portal. Her kan du finde alle relevante informationer om din bolig, herunder størrelse, årstal, og opbevaringsrum.

  2. Udfør en præcis opmåling
    Hvis du opdager, at oplysningerne er forkerte, er det tid til at måle. Udfør en præcis opmåling af din lejlighed eller grund. For lejligheder kan dette indebære at måle hver eneste rum og notere disse mål. For grunde kan det være nødvendigt at måle grænserne og sikre sig, at intet er blevet ændret siden sidste registrering.

  3. Dokumentation
    Når du har lavet din opmåling, skal du sørge for at dokumentere det. Tag målbilleder, lav skitser, og noter alle mål. Jo mere dokumentation du har, jo bedre. Det kan også være en god idé at anvende professionelle til at foretage opmålingen, da de kan give dig en præcis og officiel måling.

  4. Indsend rettelserne til kommunen
    Når du har alle de nødvendige oplysninger, kan du indsende en anmodning om at få rettet BBR oplysningerne. Dette gøres typisk ved at kontakte din lokale kommune, da det er dem, der håndterer BBR registreringen. Du skal muligvis udfylde en formular og vedlægge din dokumentation som bevis.

  5. Følg op
    Efter at have sendt din anmodning, så husk at følge op. Det kan tage tid for kommunen at behandle din anmodning, så vær tålmodig. Hold øje med eventuelle beskeder fra dem, så du hurtigt kan reagere, hvis de har brug for yderligere information.

  6. Hold dine oplysninger opdaterede
    Når du har fået rettet dine BBR oplysninger, er det vigtigt, at du fremadrettet holder dem opdatere. Hvis du laver ændringer i boligen — som ombygninger, tilføjelser eller renoveringer — så husk at få opdateret oplysningerne i BBR.

Undgå unødvendige omkostninger i fremtiden

At have korrekte BBR oplysninger er essentielt for alle boligejere i Danmark. Ved at foretage en præcis opmåling af din lejlighed eller grund kan du sikre, at du undgår unødvendige omkostninger og problemer i fremtiden. Så tag dig tid til at tjekke dine oplysninger, måle og indsend de nødvendige ændringer. Det kræver lidt arbejde, men resultatet — undgåelse af skatteproblemer og sikring af din boligs værd — er det værd.