5 facts om Kevlar

Måske har du hørt om Kevlar før uden helt at vide, hvad det er. Kort fortalt er Kevlar et superstærkt og let plastmateriale, der anvendes til fx skud- og stiksikre veste og hjelme. Læs mere om Kevlar her eller læs med nedenfor, hvor vi giver dig nogle hurtige facts om Kevlar.

Hvad gør Kevlar så stærkt?

Det, der gør Kevlar så superstærkt som materialer, er opbygningen af plastmaterialet. Det er opbygget af vævede fibre i mange, mange lad, der gør, at Kevlar faktisk er fem gange stærkere end fx stål – og materialets lethed gør det supervelegnet til sikkerhedstøj, man skal bære på kroppen, som en skudsikker vest til eksempel.

Tåler alle temperaturer

Udover at være meget holdbart tåler Kevlar ekstreme temperaturer, uden at det mister sin styrke. Faktisk kan Kevlar tåle både temperaturer ned på minus 196 grader og temperaturer over 260 grader, da materialet ikke kan smelte. Udover kunne tåle ekstreme temperaturer kan Kevlar modstå påvirkning fra en lang række kemikalier, uden at materialet går i opløsning, smelter sammen eller ændrer struktur.

Opsuger energi ved skud og stik

Kevlar er det perfekte materialer, når det kommer til beskyttelse mod skud og knivstik. Materialet er designet til at kunne håndtere og absorbere store mængder af energi, som fx ved et pistolskud, da det kræver et meget højt energiniveau at separere de tætvævede plastfibre.

Kevlar bruges ikke kun til veste, men også til skudsikre hjelme. Du kan se mere om skudsikre hjelme her.

Kevlar kan bruges i beklædning

Kevlar bruges ikke bare til veste og hjelme. Det ultralette og stærke materialer kan ligeledes bruges i tekstiler, så du får snitsikkert tøj for optimal beskyttelse. Tøjet findes både som undertøj, lange bukser, T-shorts og trøjer, og anvendes dels af politi og fængelsesbetjente, dels i metal- og glasindustrien, hvor der er risiko for snitskader.

Udover at blive brugt til sikkerhedsveste og hjelme, bruges Kevlar til de såkaldte traumeplader, som kan sættes ind i vestene for maksimal beskyttelse mod skud.

Alle må bære en skudsikker vest

Skudsikre veste med Kevlar er ikke forbeholdt politi, militær, dørmænd eller vagter. Alle må bære en skudsikker vest, hvor de vil, og hvornår de vil. Dog vil det være en god idé at anmelde, at du har en skudsikker vest til politiet, hvis du skal bære den på offentligt tilgængelige steder. Skal du bruge vesten til rollespil, paintball eller lignende, vil en sådan anmeldelse ikke være nødvendig.